December 2022, deTesters te gast bij Stichting BuurtBuik in Utrecht

Op 7 december waren we met twee collega’s te gast bij Stichting BuurtBuik in Utrecht, waar ze elke week koken voor de locale bewoners.

Al een aantal jaar ondersteunen wij vanuit deTesters in de maand december één of meer goede doelen. Na een oproep onder de medewerkers hebben we dit jaar besloten onze bijdrage te verdelen over 3 goede doelen. Eén daarvan is de Stichting BuurtBuik. Onze collega Arjen van der Wal kwam bij toeval met hen in contact.

En zij doen echt iets heel gaafs, inmiddels in 3 steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam en in Utrecht. En alleen in Utrecht alweer in 4 verschillende buurthuizen door de hele stad.

Wat is hun concept?

Stichting BuurtBuik redt voedsel van verspilling door overtollig eten op te halen bij horeca, supermarkten en groenteboeren en het te delen met buurtbewoners. Zo maken we samen een betere buurt: we brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van de afvalbak.

Vrijwilligers en buurtgenoten halen het eten op en koken er gezamenlijk een gratis en gezonde maaltijd van. Elke keer een creatieve uitdaging: je weet immers nooit wat de opbrengst van de dag zal zijn! Als het eten klaar is, is iedereen die wil welkom om aan tafel aan te schuiven. Want naast lekker eten, draait het bij Stichting BuurtBuik vooral om de gezelligheid.

En dat laatste hebben wij gisterenavond in buurthuis Rosa in de Utrechtse wijk Lombok mogen ervaren. Prachtige gesprekken met zowel de vrijwilligers als een grote groep locale bewoners die daar op regelmatige wijze komt mee eten.

Wij hadden nog aangeboden om mee te helpen koken, maar dat hoefde niet. Gelukkig mochten we aan het einde van de avond wel meehelpen opruimen en afdrogen.